JULIANE FEIRER LIVET RUNDT BORDET

 

“Se litt mystisk ut, Juliane”, sa Erik, tidligere kollega i Made on Sandøya i forbindelse med foto til brosjyren vi hadde i 2021 hvor tema var eventyr.

Jeg måtte finne min indre heks. Ikke vanskelig i det hele tatt. Og som Pulverheksa er jeg opptatt av både næring, urter og magi.
Men å se litt mystisk ut- Det er en helt annen sak!


SMAK AV MINNER

Oppskriftene i Julianes Kokebok kommer fra gode måltid og inspirerende reiser, med grønnsaker i sentrum - Retter fra tiden som ung voksen på New Zealand, fra studenttiden i England, fra restaurantbesøk, fra familiemiddager og vennetreff. Og fra delte måltid med min tysk/franske familie. 

Fra 2005 drev pappaen til jentene våre og jeg i flere år et gjestehus på Sandøya. Maries Gjestehus hadde en enkel grønn sommerrestaurant og kafé. Der serverte vi vår signaturrett Melanzane; ovnsbakt aubergine gratinert med tomat og parmesan. Gratengen er inspirert av retten vi spiste som nyforelskede på telttur på Sicilia. Beliggende rett ved campingplassen vår var en liten butikkafé med hvite plaststoler, og i disken stod form med aubergine. Unnselig, men med så mye smak.
På gjestehuset lagde vi også paprika fylt med risotto, pai med spinat og feta, og på Solskinnskaféen vår stod alltid linsesuppe med italiensk brød på menyen.

UFRIVILLIG VEGETARIANER I 1998
For 25 år siden, som 18-åring, ble jeg ufrivillig vegetarianer. Jeg arbeidet i et selvforsynt Steinersamfunn på New Zealand. Her måtte jeg lære meg å lage mat fra bunnen, alltid til ei stor gruppe mennesker, uten kjøtt og hovedsaklig av sesongens grønnsaker.
Denne pålagte begrensningen ble mitt lykketreff. Jeg måtte tenke kreativt, søke inspirasjon og kunnskap.
Ikke minst hadde jeg venner og kolleger fra hele verden som introduserte meg for herlige retter og med det ble jeg overbevist om at grønnsaksbasert mat kunne både smake fantastisk og mette godt.

ROTEKTE MAT
I en verden som stadig blir mer polarisert, jobber jeg for å bygge bro fordi jeg mener samarbeid er helt nødvendig for å takle klimaendringene og verne om naturen.
Og skal vi få til et mer bærekraftig matsystem og en bedre verden for mennesker og dyr, bør vi korte ned verdikjedene og spise mere norsk mat produsert på egne ressurser.

Jeg får ikke til REKO i min travle hverdag med familie og jobb. Men siden 2017 har vi vært med i et andelslandbruk. Det har vært lærerikt og veldig oppdragende- Her har jeg lært mye om dyrking&arbeidet, vi har blitt introdusert for nye grønnsaker og vi har opplevd at når squash er i sesong, jammen er det i sesong…!

MER NORSK MAT PÅ NORSKE RESSURSER
Da jeg i 2018 lanserte Julianes Kokebok etter lengre tids jobbing i kulissene, var målet å inspirere til å spise grønnere ved å dele kunnskap om hvordan lage mat fra bunnen med utgangspunkt i sesongens grønnsaker.
Siden da har det skjedd mye og så populært har veggismat blitt, at importerte erstatningsprodukter for kjøtt og ultraprosessert ferdigmat er big business.

Matkvalitet og helse, transparens i matkjeden, solidaritet med våre bønder og norsk matberedskap- Det er helheten vi må se på, mener jeg.

GÅRDEN SOM ØKOSYSTEM
Og må det være kjøtteter eller planteeter?

-Fra kjøttelsker til ufrivillig vegetarianer til overbevist vegetarianer og nå i voksen alder:
- En grønnsakselsker som spiser litt kjøtt fra norske dyr.

Jeg tror litt av alt er det sunneste.

Jo mer jeg jobber med lokale matprodusenter, jo mer forstår jeg.
Jeg blir ydmyk for den viktige jobben bøndene gjør, all kjærlighet og innsatsfaktorene som ligger bak maten.

FOTO- MIN AUBERGINEGRATENG: Nadin Martinuzzi for Ren Mat




 


Jeg jobber med grønne stitråkkere - Småbrukere med veldrevne økologiske markedshager og mangfold som metode og grunnlag for robust drift.
De ser gården som et økosystem. De dyrker grønnsaker, frukt og bær, har altetende beitehøns, rotgravende griser og utegående&gressfora dyr integrert i økosystemet på gården.
Der ligger høy klimatisk gevinst ved å se alt på gården som ressurser i kretsløpet og dra nytte av naturens egne smarte økosystemtjenester. Beitedyrene binder karbon og bøndene bygger natur. De vet at jorda- det svarte gullet er utgangspunktet for god&naturvennlig drift.

SESONGBASERT OG I TAKT MED NATUREN

Da jeg ble vegetarianer i 1998, var det totalt uforståelig og svært alternativt i datidens Norge.
Du driver pekefingerfritt, sa en øyboer til meg da jeg etablerte Julianes Kokebok i 2017. Det gjorde meg glad, for jeg har hele tiden forsøkt å inspirere til endring gjennom gode smaksopplevelser.

Når det er sagt, har jeg et stadig sterkere behov for å forklare visjonen bak matkonseptet mitt: Det var og er å bidra til et mer bærekraftig matsystem. I det ligger det å spise mer grønt, velge råvarer utifra årstidene, dermed norsk og helst økologisk mat.
I denne begrensningen ligger det gull og mye smak!

KÅL er SUPERMAT.
Gulrøtter og poteter er SUPERMAT.
Økologiske egg er SUPERMAT.
OG kjøtt er bærekraftig.
Vi trenger balanse og mangfold og vi må styrke norske bønder ved å kjøpe norsk mat i sesong.

GODKJENT AV BARN
Et måltid skal for meg smake godt og gjøre godt.
På en travel ukedag bør det helst også gå litt raskt-
Iallfall i min familiehverdag.
Det kan litt lengre tid å lage grønnsaksbasert mat fordi det kreves mer hakking og kutting, men komplisert trenger det ikke være.
Fordi vi har barn, har vi måttet tilpasse kostholdsvanene. Det er ikke lenger så mye kokkelering i de seine nattetimer og krydra mat. I noen av oppskriftene fremhever jeg middager som er familiefavoritter, altså godkjent av barn. 

Jeg er en av dem som er fan av undercover grønnsaker, dvs å lure inn grønnsaker her og der, i gryter og gratenger.
Mens vi er på tema barn, anbefaler jeg å ALLTID servere noe barna liker godt når du introduserer nye retter.
Det funker, det setter skepsisalarmen på et lavere nivå.

LA GRØNNSAKENE SKINNE!
Grønnsaker kan spille hovedrollen, og det gjør de med glans, med litt kunnskap og triks.
Å lage grønnsaksbasert mat trenger ikke være vanskelig, men det krever litt omstilling i måltidsplanlegging, og utgangspunktet må være i grønnsaken, i måten man tilbereder på og hvilke krydderier de kler best!
På de sesongbaserte matkursene mine deler jeg tips om nettopp dette, og i kokeboka mi ALLE ÅRSTIDENE finner du tried and testet oppskrifter.

Sjekk ut nettsiden til Ren Mat- Her er lenke til flere av mine oppskrifter.

GRØNNSAKSBASERT MAT - NOEN TIPS
Alt blir bedre gratinert.
Det meste kan ovnsbakes.
Bruk godt med krydder.
Ferske urter høyner smaken!
Ha i sukker eller eplejuice om retten er litt sur.
Ha i sitron om smaken er litt `død`
En slant vin i sausen eller i gryta løfter smaken.
Mange retter smaker bedre dagen etter, så hurra for restemiddag som gryteretter og gratenger!
Bruk mer bønner og linser. Det er næringsrikt, rimeligere og kan ofte erstatte kjøtt i en rett i eksempelvis taco og sheperd`s pie.
Smør løfter alt. Brunet meierismør med sprøstekt salvie funker til det aller meste.
Ost blir aldri feil, især om den er smelta 

 
I love the Chinese words for greeting: Not strictly ´Hello´, but `Have you eaten yet?´
— Rick Stein